Toamna, anotimpul cu roade bogate, aduce și în domeniul cultural aceeași bogăție și vremea “de-a culege recolta” prin etalarea, la diferite evenimente, a tot ceea ce are Centrul Cultural mai bun, rezultat al zecilor de ore petrecute la repetiții.
Manifestarea “Zilele românilor din Glogoni” reprezintă un simbol al păstrării tradițiilor și spiritului românesc. Anul acesta, cultura, muzica și tradiția romanească au fost în prim plan la Glogoni, evenimentul reunind oaspeți, formații de dansuri, orchestre și fanfare din mai multe localități din Serbia.
Centrul Cultural al orașului nostru a răspuns pozitiv invitației de a participa cu artiști din Deta și s-a prezentat, pe data de 13 septembrie, cu Formația de dansuri populare românești – seniori și Orchestra de muzică populară a instituției. Formația de dansuri populare românești-seniori, a impresionat încă de la început, numărul mare de dansatori, frumusețea portului popular, profesionalismul coregrafiilor puse în scenă fiind doar câteva dintre atuurile acestei formații. Cele două suite de dansuri populare românești din zona de câmpie a Banatului, prezentate la Glogoni, care au cuprins principalele dansuri caracteristice pustei, hora, sorocul, învârtita, brâul și ardeleana, i-au făcut pe toți cei prezenți să aplaude minute în șir. Orchestra de muzică populară, compusă din trei saxofoniști, doi acordeoniști și metronomul orgă electronică, a prezentat în deschidere câteva suite instrumentale din zona Banatului de câmpie, dar și de munte. Cei doi interpreți vocali, Larisa Murariu și Cristian Gagea, au apărut în fața publicului prezent cu melodii autentice, melodii vechi, reprezentative pentru foclorul românesc bănățean, cântece cunoscute de majoritatea publicului prezent. Încântarea noastră a fost să vedem marea majoritate a publicului fredonând melodiile odată cu interpreții vocali. Pe tot parcursul prestației, perechile de dansatori, în frunte cu instructorul coregraf Voicu Cătălin, au fost pe scenă, dând o și mai mare amploare actului artistic și cultural prezentat. Doresc să felicit toți membrii formației de dansuri și pe cei ai orchestrei pentru efortul depus și pentru prestația impecabilă, deoarece au reprezentat cu cinste și mândrie orașul nostru. Ovidiu Ivancea, director al Centrului Cultural Deta.