După ani de zile în care a fost ținut în paragină de către firma care l-a primit în concesionare, Ștrandul Termal a reintrat în posesia Primăriei, cu promisiunea autorităților locale că va fi readus la starea de funcționare.
Povestea degradării Ștrandului Termal a început în anul 2007 când firma SC „Agromec” SA Jebel a profitat de intențiile bune ale consilierilor locali din Deta și a primit în concesiune proprietatea, cu obligația clară de a realiza investiții și a-l deschide către public. Un an mai târziu, o Comisie a Primăriei oraşului Deta a constatat că societatea nu îşi respectă obligaţiile contractuale, nerealizând investiţiile stabilite prin contractul de concesiune şi a propus rezilierea contractului de concesiune. Primăria oraşului Deta a solicitat în mai multe rânduri societăţii concesionare să predea Ştrandul Termal şi să părăsească proprietatea întrucât nu a respectat obligaţiile contractuale, însă așa cum era de așteptat, firma s-a împotrivit și a amânat cât a putut momentul plecării.
Confruntată cu refuzul nejustificat al firmei „Agromec” Jebel, Primăria oraşului Deta a iniţiat o acţiune de evacuare în faţa instanţelor judecătoreşti. Prin sentinţa civilă nr. 515/2010 a Judecătoriei Deta şi decizia civilă nr.9/2012 a Tribunalului Timiş s-a admis solicitarea Primăriei Deta şi s-a dispus evacuarea SC „Agromec” SA Jebel din Ştrandul Termal Deta. Ca urmare a acestor hotărâri judecătoreşti, la începutul anului 2012, Primăria şi Consiliul local Deta au reintrat în posesia Ştrandului Termal.
“Ștrandul Termal a fost preluat de Primărie într-o avansată stare de degradare, este aproape distrus, însă Primăria va face toate eforturile necesare pentru a-l readuce la starea de funcționare. Dorința mea este ca, de îndată de vremea va permite, Ștrandul Termal să poată fi deschis publicului” a precizat primarul Petru Roman. Raul Cozarov.