Anul 2015 a însemnat un an de o importanţă majoră pentru spitalul oraşului nostru. Am parcurs un proces complex de aliniere la cerinţele de calitate europene, urmat de un audit de acreditare derulat sub tutela Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate. In urma unei exigente evaluări pe 11 standarde şi peste 1800 de cerinţe, spitalul a fost încadrat la nivelul maxim de acreditare, cu certificare până în anul 2021.
Acest rezultat remarcabil încununează o muncă asiduă, de echipă, dovedind astfel că perseverenţa, dăruirea şi profesionalismul şi-au spus în cele din urmă cuvântul, Spitalul orăşenesc Deta devenind cel mai performant spital de grad patru din judeţ, având cel mai mare indice de complexitate pe caz rezolvat, cel mai mare rulaj pe pat şi cel mai mare indice operator în secţiile chirurgicale. Spitalul este certificat ISO 9001:2008 pe managementul calităţii în domeniul medical, certificat HACCP pentru implementarea şi menţinerea conformităţii sistemului de siguranţă alimentară, certificat SR-EN ISO 14001:2005 pentru sistem de management al mediului în domeniul medical, certificat DR OH SAS 18001:2008 pentru sistem de management al sănătăţii şi securităţii ocupaţionale în domeniul medical și certificat ISO CEI 27001:2006 pentru sistem de management al securităţii informaţiei în domeniul medical.
Toate aceste certificări au fost de altfel şi obiectivul major al actualei echipe manageriale care şi-a îndeplinit misiunea de a repune actul medical într-o zonă de calitate şi securitate la standarde europene. Mai mult, sondaje de feedback ale satisfacţiei pacienţilor realizate de platforme on line interne, dar şi externe, cum a fost cel al cotidianului Renaşterea Bănăţeană, au plasat spitalul pe primul loc în judeţ din punct de vedere al gradului de mulţumire al pacientului raportat la serviciile acordate. Aria de adresabilitate s-a extins şi ea în ultimii 2 ani, spitalului fiindu-i solicitate serviciile de către tot mai mulţi pacienţi din Jebel, Liebling, Ciacova, Bocşa şi chiar din Timişoara, în special în compartimentele obstetrică-ginecologie şi chirurgie.
Însă nu putem poziţiona doar cerinţele la standarde europene, finanatarea actului medical rămânând în continuare la un nivel neacoperitor pentru buna funcţionare a spitalelor, în special a celor cu număr mic de paturi, cum este Spitalul Deta. Considerăm că inconsecvenţa politicilor de sănătate din România, finanţarea insuficientă şi încheierea cu mari întârzieri a contractelor cu Casa de Sănătate aduc mari prejudicii spitalelor mici, a căror bună funcţionare depinde intrinsec de derularea corectă de ambele părţi a parteneriatelor. Cu toate acestea, de mare însemnătate pentru noi a fost sprijinul comunităţii locale, prin oamenii ei, dar şi prin cei care o conduc, prilej cu care dorim să îi asigurăm că nu vom precupeţi nici un efort pentru a ne menţine activitatea la acelaşi nivel de performanţă şi calitate.