Deschiderea noului an școlar a fost și în acest an prilej de bucurie și emoție pentru copiii, părinții și bunicii din Deta și Opatița. Ceremoniile de deschidere organizate la școlile generale din Deta și Opatița, precum și la Liceul din Deta, s-au desfășurat într-o atmosferă caldă și au adus speranță în sufletele copiilor și ale părinților. Pentru prima dată după mulţi ani, la festivităţi nu au participat politcieni, chiar dacă se apropie o campanie electorală, ci doar oficialităţi locale şi şefi de instituţii ale statului din oraş. La invitația unităților de învățământ, primarul Petru Roman a participat la cele 3 ceremonii de deschidere. La ora 9, la școala din Opatița, primarul orașului s-a referit la sprijinul acordat de Primărie pentru unitățile de învățământ din oraș.
„În calitate de primar am făcut toate eforturile pentru a ajuta școlile din oraș, gândindu-mă permanent că aici se formează generațiile viitoare. Şcoala şi grădiniţa din Opatiţa au fost reabilitate de curând prin efortul Primăriei şi mă bucur că acest efort este apreciat. Vreau să le mulţumesc şi voluntarilor din Olanda cu sprijinul cărora am reuşit să aducem bănci noi la clasele I – IV de la şcoala dumneavoastră”, a spus primarul Petru Roman la Opatiţa.
La ora 10 a urmat deschiderea anului școlar la școala generală din Deta unde primarul s-a adresat în primul rând celor mai mici elevi care au pășit pentru prima oară pe treptele școlii.
„Cei mai mulți dintre dumneavoastră au mai trecut prin astfel de momente, dar trebuie să recunosc că pentru mine emoțiile sunt aceleași în fiecare an. Mă gândesc acum la cei mai mici elevi ai școlii care pășesc astăzi pentru prima dată peste pragul școlii și de aceea vreau să mă adresez lor spunându-le că îi așteaptă un drum lung și frumos”, a spus primarul adresându-se participanților la ceremonia de deschidere a anului școlar de la școala generală din Deta.
La Grupul Școlar Sfântul Nicolae, festivitățile au început la ora 11. Aici primarul a insistat în discursul său pe mândria de a fi absolvent al liceului din Deta.
“Trebuie să învățați nu atât pentru școală sau pentru profesori, cât mai ales pentru viață și pentru voi. Eu vă doresc să fiți la fel de mândri ca mine după ce veți absolvi acest liceu de tradiție”, a spus primarul Petru Roman.
Directorul liceului, Ion Jinaru s-a referit la condiţiile asigurate elevilor spunând că pentru prima oară clasele şi grupurile sanitare au fost igienizate din banii destinaţi finanţării pe elev, urmând ca şi în anii următori să facă acelaşi lucru. Directorul a mulţumit Consiliului Local şi Primăriei pentru alocarea celor 1,1 miliarde de lei destinate mutării atelierului şcolar în incinta liceului. Atât directorul Ion Jinaru cât şi primarul Petru Roman le-au mulţumit voluntarilor olandezi care au contribuit la dotarea cu mobilier a claselor V – VIII din liceu. De altfel doi dintre voluntari au fost prezenţi la ceremonie şi au vizitat şcoala pentru a vedea cum este folosit mobilierul donat, al cărui transport în clase a fost asigurat cu fonduri de la Primărie. Primarul Petru Roman a subliniat importanţa acestei donaţii în condiţiile în care legea nu permite autorităţilor locale să achiziţioneze mobilier pentru şcoli. Din păcate în acest an au existat şi lucruri mai puţin plăcute. Elevii claselor I şi a a II-a au început şcoala fără manuale dar această disfuncţionalitate nu se datorează nici conducerii şcolilor şi nici administraţiei locale, ci doar Ministerului Educaţiei şi Guvernului.S.M.