Duminică, 2 iunie la Muzeul Satului din Timişoara a avut loc cea de-a 16-a ediţie a Festivalului Etniilor din judeţul Timiş, iar micuţii ansamblului Sveti Nikola din Deta au avut onoarea să fie reprezentanții minorității sârbe.
Evenimentul a debutat cu defilarea portului popular pe “Aleea Etniilor”, din faţa casei germane, deoarece, în acest an, germanii au fost naşii festivalului. “Cavalerii Tradiţiilor” din Becicherecul Mic, reprezentanții nemților, au trecut pe la fiecare casă de pe alee și au invitat fiecare etnie participantă la Festival, în acordurile Fanfarei din Recaş.
Membrii ansamblului “Sveti Nikola” împreună cu reprezentanţi ai Uniunii Sârbilor din România au aşteptat naşii în curtea casei sârbeşti cu binecunoscutele bucate tradiţionale: ghibaniţe (plăcintă) cu brânză sărată, brânză dulce şi dovleac, suc şi tradiţionala răchie de gutui. După ce și-au îndeplinit datoria de gazde, membrii ansamblului “Sveti Nikola” s-au alăturat alaiului și au vizitat casele etniilor rome, maghiare, ucrainiene, slovace, bulgare, si cehe, făcând la rândul lor cunoştinţă cu bucatele tradiţionale pregătite de fiecare etnie în parte. Pe scena Muzeului Satului, la capitolul momente artistice, grupa mică a ansamblului Sveti Nikola din Deta a prezentat coregrafia din zona Backa a Serbiei, eforturile lor fiind răsplătite cu ropote de aplauze din partea publicului și o diplomă de participare din partea organizatorilor. Diana Tătăruşanu.
Manifestarea cultural-artistică adună în fiecare an reprezentanţi ai etniilor care trăiesc de secole în Banat, mai exact în judeţul Timiş. Organizatorii acestui eveniment unic în Timişoara, sunt Centrul de cultură şi artă Timişoara împreună cu Consiliul Judeţean Timiş şi Muzeul Satului Bănăţean din Timişoara.