Și în anul care urmează, Primăria Deta va face toate eforturile pentru creșterea calității serviciilor oferite locuitorilor orașului nostru
Infrastructura, cultura, educația și sănătatea sunt principalele direcții de acțiune ale primăriei pentru anul 2013. Una dintre cele mai mari lucrări în folosul orașului nostru vizează rețeaua de apă și canal, respectiv colaborarea cu Aquatim. Construcția noii stații de epurare se află acum în fază de finalizare, iar lucrările pentru înlocuirea și extinderea rețelei de apă și canal vor începe în viitorul apropiat, imediat ce va fi încheiată jurizarea ofertelor. Contractul pentru realizarea stației de epurare a fost semnat în ianuarie 2012, acum un an de zile, în cadrul proiectului “Extinderea și modernizarea sistemului de alimentare cu apă și canalizare în județul Timiș”, fiind atribuit, în urma licitației publice deschise, unui consorțiu de firme având ca lider firma SC Grup Romet SA. Valoarea lucrărilor a depășit 9 milioane lei (aproximativ 2 milioane de euro), executantul respectând graficul asumat și standardele de calitate impuse de primărie. Planurile administrației locale pentru 2013 includ reabilitarea uzinei de apă, înlocuirea a 11 km de conducte pentru alimentarea cu apă între Jebel și Deta și nu în ultimul rând extinderea rețelei de apă și canal în Zona Termal și strada Cernei.
“Primăria este preocupată în egală măsură de confortul celor care locuiesc în casele noi construite cât și de condițiile necesare pentru cei care trăiesc în clădiri construite în urmă cu mai mulți ani. Investim în lucrări de infrastructură pentru că acestea cresc în mod direct calitatea vieții locuitorilor. O stație de epurare nouă înseamnă respect față de mediul înconjurător, reabilitarea uzinei de apă înseamnă o apă curată la robinet, iar interesul pentru înnoirea conductelor vine din dorința de a limita pierderile și avariile” a spus Petru Roman, primarul orașului Deta.
Acesta a mai precizat că tot în 2013 se are în vedere înlocuirea tuturor țevilor vechi de apă și canal, deoarece pe lângă faptul că sunt uzate moral și fizic, materialele din care sunt construite, azbest și metal, nu mai corespund cerințelor și normelor europene pe care primăria le urmărește. În plus, în zona Termalului se vor amenaja drumuri, iar pe străzile Kogălniceanu, Victor Babeș, Parcului și Revoluției se va lucra la șanțurile pluviale.
Edilii locali nu au uitat de sesizările venite din partea cetățenilor cu privire la defecțiunile cauzate de vechile conducte de gaz, astfel că în anul care vine, E.ON Gaz va înlocui vechile conducte de gaz pe străzile Banloc, Înfrățirii, Ștefan cel Mare și Victoriei.
Dincolo de infrastructura orașului, proiectele pentru noul an includ reabilitarea corpului administrativ al Spitalului Orășenesc și reconfigurarea ambulatorului pentru eficientizarea și creșterea calității actului medical, iar pentru sprijinirea culturii se vor continua lucrările la Centrul Cultural Funcțional de pe strada Ștefan cel Mare. Acesta va îndeplini rolul Casei de Cultură, urmând să aibă toate dotările necesare pentru activitatea culturală din orașul nostru. Contractul a fost deja semnat cu firma S.C MCA GROUP SRL, valoarea lucrării fiind de peste 1.500 mii lei. Primăria intenționează să intensifice ritmul lucrărilor pentru modernizarea și repararea construcției în care va funcționa Centrul de Cultură, însă termenul de finalizare al proiectul poate depăși luna decembrie a anului 2013.
Primăria are o veste bună și pentru iubitorii de sport și petrecere a timpului în aer liber. Bază de agrement Termal se va dezvolta prin construirea unui nou bazin semi-olimpic pentru care există deja un studiu realizat. Școala și grădinița rămân printre principalele priorități ale administrației locale, urmând ca aceasta să se implice în activitățile destinate sporirii condițiilor de desfășurare a actului educațional. Primăria va sprijini proiectul de reabilitare al grădiniței deoarece dorința și plăcerea de a învăța este în directă legătură cu mediul în care copiii fac primii pași în procesul educațional. A.L.