“De obicei, la inaugurarea unui obiectiv important pentru comunitate, se aduc mulțumiri. Unii mulțumesc guvernului, alții președintelui, sau altor lideri politici. Eu nu voi face acest lucru. Am doar două mulțumiri de adresat. Una merge către Forumul German, asociație care a cedat această clădire în favoarea orașului nostru și a doua merge către comunitatea din Deta, fără de care nu am fi putut face nimic aici. Deta are de astăzi o Casă de cultură prin efortul propriu al cetățenilor acestui oraș. Absolut tot ce am făcut aici a fost finanțat din bugetul local, adică din taxele și impozitele plătite de dumneavoastră, cei care participați la acest moment festiv, de familiile dumneavoastră, de vecinii și prietenii dumneavoastră din oraș. Am dovedit că putem face singuri ceea ce alții ne-au refuzat într-un mod total arbitrar și nedrept. Vă spun cu sinceritate că sunt mândru să fac parte din această comunitate și să muncesc în folosul ei”, a spus primarul Petru Roman la ceremonia de inaugurare.
Inaugurarea Centrului Cultural al oraşului Deta
După ani de zile în care Deta nu a avut o sală adecvată pentru desfăşurarea activităţilor cultural-artistice, clădirea de pe strada Ştefan cel Mare, cunoscută sub numele de Clubul sindicaliştilor din cadrul fostei fabrici Furnirul, a fost donată de către Forumul German Primăriei oraşului Deta. Gestul nobil, de omenie, nu poate să atragă după sine decât mulţumirile, stima si consideraţia cetăţenilor oraşului nostru faţă de etnicii germani.
După ce clădirea a intrat în proprietatea Primăriei Deta, conducerea instituţiei și Consiliul Local, au alocat din bugetul propriu suma necesară pentru renovarea şi modernizarea imobilului. Cu un proiect gândit în amănunt şi bine pus la punct astfel încât să satisfacă nevoile şi cerinţele consumatorului cultural, au fost începute lucrările. Chiar dacă perioada de renovare şi reabilitare a fost destul de lungă, munca şi efortul financiar fiind pe măsură, în prezent, clădirea arată impecabil atât pe exterior cât şi interior. Acoperişul nou, mansardarea unei părţi a clădirii, geamurile termopan, tencuiala şi culoarea bine definită a exteriorului, atrag privirile oricărui trecător. Despre partea interioară se pot spune foarte multe: sala de spectacol , scena, vestiarele pentru artişti, toaletele interioare, sistemul de încălzire, toate au fost pregătite să găzduiască spectacole de toate genurile la cele mai înalte standarde. Clădirea are acum mai multe încăperi care se pot folosi pentru organizarea de evenimente diverse, și dispune chiar şi de patru camere pentru cazare aflate la mansardă, dotate cu băi și cu o bucătărie. Dupa finalizarea lucrărilor s-a decis ca noul așezământ cultural să poarte numele „Centrul Cultural al oraşului Deta”.
Vineri 31 octombrie, a fost ziua în care noul Centrul Cultural şi-a deschis porţile în folosul cetăţenilor de toate vârstele ai oraşului Deta. Ceremonia a început prin tăierea panglicii tricolore de către primarul Petru Roman şi preşedintele Forumului German din Deta, Kirsch Matei, după care a urmat un tedeum si sfinţirea clădirii, oficiate de către protopopul Ion Prisăcean, alături de preotul paroh al Bisericii Ortodoxe Române, Ciprian Blagoe și preotul paroh al Bisericii Ortodoxe Sârbe, Liubodrag Boghicevici. Toţi cei prezenţi au putut admira în holul de la intrare fotografii ale cetăţenilor de onoare ai oraşului Deta, iar în restul sălilor au fost expuse la loc de cinste fotografii din trecutul cultural, economic şi social al oraşului.
După un tur al clădirii, invitații ceremoniei de inaugurare au asistat la primul spectacol din acestă locaţie, spectacol structurat în două părţi. Prima parte, a adus în atenția publicului formaţiile de dansuri populare româneşti, sârbeşti, maghiare, germane şi bulgare, fiecare prezentând câte o suită de dansuri specifice zonei cât şi etniei aparţinătoare. Partea a doua a oferit celor prezenți, o călătorie în lumea muzicii clasice susţinută de Incanto Quartetto, orchestră compusă din instrumentişti ai Operei Române din Timişoara. Prezentarea programului artistic a fost realizată de către Diana Tătăruşanu. Ovidiu Ivancea – director Centru Cultural al oraşului Deta.