La început de primăvară, la jumătatea lunii aprilie, prietenii noştri din comuna Coka din Serbia, au organizat un festival gastronomic sub forma unui concurs, la care s-au gătit numai specialităţi cu fasole sau din fasole la ceaun. În urma invitaţiei primite de la organizatori oraşul Deta a participat cu o echipă formată din Katona Gheorghe şi Komsa Iuliana-consilieri locali, cunoscuta interpretă de muzică populară Otilia Tarcovnicu şi Ovidiu Ivancea, director al Casei de cultură orăşenesti Deta. De menţionat este că nici unul dintre membrii echipei nu este bucătar profesionist. După câteva “şedinţe de lucru” prealabile deplasării în Serbia, s-a hotărât în unanimitate să se gătească iahnie de fasole la ceaun. În stabilirea reţetarului, a cantităţilor ingredientelor, a fost cerut sfatul unui bucătar profesionist din oraşul nostru. Întâmpinată cu multă căldură de către organizatori, echipa oraşului Deta s-a deplasat pe terenul de sport unde urma să aibă loc concursul. Femeile au aranjat masa care ne-a fost repartizată, au curăţat zarzavaturile, le-au tocat, au pregătit condimentele şi tot ce era necesar, iar bărbaţii din echipă s-au ocupat de montarea ceaunului şi a arzătorului. La start s-au aliniat 13 echipe. Ciorbă de fasole cu ciolan, cu cârnaţ de porc, gulaş de fasole, fasole bătută, fasole cu condimente tradiţionale naturale, iahnie de fasole sunt doar câteva din deliciile pregătite de către cei înscrişi în concurs. Evenimentul culinar a delectat papilele gustative ale tuturor participanţilor, fără nici o excepţie. Bunătăţi pentru toate gusturile, făcute să îţi lase gură apa, au îmbiat cu mirosul lor irezistibil, toţi invitaţii la eveniment, chiar şi pe cei mai pretenţioşi. A sosit şi cel mai important moment: jurizarea. După degustarea preparatelor fiecărei echipe a fost stabilit şi clasamentul. Echipa noastră de la Deta a obţinut locul al doilea odată cu un ceaun cu tot cu suport şi lanţ, acesta urmând să fie folosit la alte asemenea evenimente.