Gospodăria și viața familiei dumneavoastră rămân în siguranță dacă respectați regulile de prevenire a incendiilor pe timp de iarnă. Curățarea coșurilor de fum este obligatorie, soba nu trebuie supraîncălzită, iar aparatele electrice se verifică periodic pentru depistarea eventualelor defecțiuni.
Din evidenţele anilor trecuți reiese clar că, în sezonul de iarnă, incendiile în gospodării cresc în mod semnificativ. În cele mai multe cazuri, acestea sunt cauzate de coşurile de fum necurăţate sau de mijloacele de încălzire defecte, improvizate ori nesupravegheate. Din nefericire, astfel de incendii se produc chiar şi la operatorii economici sau instituţii, fapt care este cu atât mai grav deoarece pun în pericol viața oamenilor și generează pagube materiale însemnate, cu perturbarea gravă a activităţilor zilnice.
Având în vedere că temperaturile au scăzut considerabil, recomand cetăţenilor care utilizează sobe sau aparate electrice de încălzire să ia următoarele măsuri specifice de prevenire a incendiilor la locuinţe:
o Asiguraţi curăţarea periodică a coşurilor de fum şi înlăturaţi fisurile produse în acestea. Uşiţele sau localurile speciale prin care se curăţa de funingine coşurile şi sobele, trebuie închise sau astupate ermetic, orice defecţiune putând conduce la pătrunderea scânteilor sau particulelor aprinse în spaţiile din jur;
o Nu folosiţi decât material combustibil pentru care a fost destinată soba şi evitaţi supraîncălzirea acesteia. Prin căldura radiantă aceasta poate aprinde obiectele din jur.
o Respectaţi distanţele de protecţie dintre sobă şi materialele combustibile. Uscarea şi aşezarea pe sobă a hainelor sau altor obiecte combustibile este interzisă.
o Nu folosiţi soba decât cu uşiţa închisă. Aşezaţi o tăviţă metalică în faţa acesteia pentru a asigura protecţie faţă de căderea accidentală, direct pe podea, a jarului sau lemnelor aprinse.
o Cenuşa şi jăratecul vor fi depozitate în gropi speciale la distanţe cât mai mari faţă de depozitele de furaje, iar în condiţii de vânt se vor stinge cu apă.
o Nu folosiţi aparatele ori mijloacele de încălzire electrice cu defecţiuni sau improvizaţii. Verificaţi periodic starea acestora;
o Nu lăsaţi copii singuri în casă cu sobe, plite, radiatoare şi/sau aparate electrice aflate în funcţiune. Înlăturaţi orice curiozitate a copiilor în legătură cu focul, explicându-le cu răbdare pericolul care îl reprezintă pentru viaţa lor.
Rubrică asigurată de Maior HERIŞANU Ioniţă, Comandantul Staţiei de Pompieri Deta