Tinerii implicați în proiectul „Nu-ți frânge aripile singur” au făcut o vizită la Stația de Pompieri din Deta cu scopul de a discuta despre efectele drogurilor asupra organismului, dar mai ales despre modalitățile în care poate fi prevenit consumul acestor substanțe numite și „distrugătoare ale personalității”. Alcoolul, cafeaua sau tutunul, deși sunt legale pentru adulți, în cazul unor organisme în formare, așa cum sunt ale tinerilor, pot avea efecte devastatoare, generând afecțiuni medicale greu de suportat.
„Nu trebuie să ne refugiem în vicii pentru a ne face viața mai ușoară deoarece nu vom reuși, e calea sigură către eșec. Poate, la început, există plăcerea de moment, însă trebuie să fim conștienți de dezastrul zilei de mâine atunci când avem o dependență, oricât de mică ar părea ea. Nu trebuie să ne împiedicăm de micile pietricele din calea vieții, există sprijin și există metode să trecem cu capul sus chiar și peste cele mai mari obstacole”, a spus Oana Victoria Herișanu, elevă a clasei a X-a R.
Pompierii din Deta le-au împărtășit tinerilor din experiența lor de viață și din numeroasele cazuri cu care s-au confruntat, astfel încât elevii să înțeleagă ce înseamnă pericolul și să se ferească de el. Pentru ca întâlnirea să fie și mai palpitantă, pompierii le-au prezentat mașinile cu care se deplasează la intervenții.
„Vreau să dau un sfat tuturor celor care sunt tentați de drgouri: nu căutați fericirea în lucrurile trecătoare, țintiți spre ceva măreț și nu risipiți frumusețea corpului dumneavoastră, nu o vindeți substanțelor distrugătoare de personalitate. Cine cade în jocul substanțelor care dau dependență are un caracter slab. Fiți sinceri și arătați-vă în primul rând vouă că nu sunteți o marionetă. Tentațiile curg ca niște săgeți în jurul nostru, dar noi ne putem face propriul scut în fața substanțelor nocive, fiecare dintre noi are puterea să refuze orice tip drog” a mai adăugat Oana Victoria Herișanu, elevă a clasei a X-a R.