Manifestarea “Drumul Crucii” din data de 6 mai 2013 a fost organizată pentru prima dată în oraşul Deta şi a fost un eveniment interesant şi reuşit. Un grup interconfesional de actori creştini, au jucat drama privind acuzarea, condamnarea şi răstignirea lui Isus din Nazaret. Tema a fost pe baza poveştii adevărate din Sfânta Scriptură, cu Marele Preot, Pilat, soldaţii, Maria, mama lui Isus, tâlharii, mulţimea, Baraba şi Isus. Au participat un număr de 40 actori şi echipa lor, din diferite oraşe din judeţul Timiş. Credem că au fost peste 600 de spectatori din oraşul Deta, Voiteni, Denta şi alte localităţi din jur.
Cu un cuvânt de bun-venit, muzica dramatică și toboşari, s-a pornit din zona Târgu Mare spre centru. Pe treptele Bisericii Ortodoxe a avut loc condamnarea Domnului Isus cu guvernatorul Pontius Pilat, apoi s-a continuat cu drumul suferinţei şi în final procesiunea a ajuns în parc, lângă scena, unde a avut loc răstignirea Domnului Isus şi a celor doi tâlhari.
Actorul Daniel Cociuba a prezentat mesajul final, făcând o invitaţie la unitate între confesiuni, oamenii fiind îndemnaţi să citească Biblia, să practice rugăciunea, să respecte şi să se roage pentru oficialităţile din oraş, şi să trăiască prin credinţă în Dumnezeu.
Unii spectatori au spus că drama era prea dură!
Într-adevăr răstignirea lui Isus a fost ceva foarte dur, cu brutalitate, suferinţă, batjocură, umilinţă, ură şi moarte cruntă. Dar, nu a fost finalul…pentru ca în Biblie scrie că “Mesia trebuia să sufere, şi a treia zi să învieze”. Scopul “Drumului Crucii” este să ne trezească, să ştim că putem să ne împăcăm cu Dumnezeu, iar pentru toţi care-L urmează pe Domnul Isus Christos înviat există o mare binecuvântare, iertare de păcate, viaţa din belşug şi un loc ceresc după moarte. Crucea era un instrument de executare a pedepsei, dar din ceva urât şi dureros, Isus, fiul lui Dumnezeu a făcut o cale pentru noi, ca să primim dragoste în locul pedepsei pentru păcate noastre.
Dorim să mulţumim pe această cale Primăriei oraşului Deta, Poliţiei şi Jandarmeriei locale pentru implicare şi pentru buna colaborare, Hotelului Bellavista pentru garderobă şi prânz, Restaurantului On-West line pentru masa de după eveniment şi nu în ultimul rând, actorilor şi echipei, pentru voluntariat şi profesionalism.
“Căci dacă moartea a venit prin om, tot prin om a venit şi învierea morţilor. Şi după cum toţi mor în Adam, tot aşa toţi vor învia în Hristos; dar fiecare la rândul cetei lui. Hristos este cel dintâi rod; apoi la venirea Lui, cei ce sunt ai lui Hristos”.(1 Corinteni 15:21-23).
Coordonatori locali – Wallington Paul (prezbiter, Biserica „Casa Tatălui”) şi Belciug Aurel (diacon, Biserica Crestină Baptistă „Beraca”).