În 26 august, Primăria și Consiliul Local al orașului Deta, în colaborare cu Garnizoana Timișoara, au organizat un eveniment de celebrare a 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial, ocazie cu care au fost comemorați eroii căzuți în lupte. Ceremonia s-a desfășurat la Monumentul Eroilor din parcul orașului Deta.
După prezentarea onorului de către militarii angajați ai Garnizoanei Timișoara, a fost oficiată slujba de pomenire de către protopopul Ioan Prisăcean și preotul paroh Ciprian Blagoe. Numele tuturor soldaților căzuți în primul război mondial, atât din Deta cât și din satul Opatița, au fost citite în prezența celor prezenți la eveniment. În memoria acestora au fost depuse coroane de flori de către: Primăria Deta, Garnizoana Timișoara, Asociația veteranilor de război, Poliția orașului Deta, Poliția de frontieră a orașului Deta, Unitatea de jandarmi Deta, Unitatea de pompieri militari Deta, Spitalul orășenesc Deta, Grădinița Deta și Liceul Tehnologic “Sf. Nicolae Deta”.
În august 1916, România era la capătul a doi ani de neutralitate. Deși aderase în 1883, la Puterile Centrale, alianța dintre Germania, Austro-Ungaria și Italia, țara noastră urmase exemplul Italiei și s-a proclamat neutră. În vara anului 1916, guvernul condus de Ion I.C. Brătianu a obținut garanții că Tripla Alianță (Franța, Marea Britanie și Rusia) vor recunoaște alipirea Transilvaniei la România după război și că vor oferi asistență militară. Pe 27 august, România declară război Austro-Ungariei, iar trupele române trec Carpații în Ardeal. Decizia de a intra în Primul Război Mondial a avut ca rezultat final crearea României Mari, prin unirea Transilvaniei cu țara-mamă la 1 Decembrie 1918. (Ovidiu Ivancea – director al Centrului Cultural Deta)