Social

Orasul dispune de o casa de cultura, o casa nationala, precum si de o biblioteca oraseneasca, unitati in care se organizeaza diferite activitati culturale. Deasemenea, in oras exista un punct muzeistic recent amplasat intr-o noua locatie, in care se afla exponate care atesteaza continuitatea si dezvoltarea vietii pe aceste meleaguri.

Activitatile sportive se desfasoara in cadrul unitatilor de invatamant, precum si in parcul orasului care cuprinde un teren multifunctional: tenis de camp, handbal, un strand cu bazin de dimensiuni olimpice, in vecinatatea caruia se gaseste stadionul orasului cu pista de alergare unde echipa de fotbal cu vechi traditii sportive in Banat incearca sa isi gaseasca drumul spre performanta dupa o perioada de tranzitie.

In timpul verii a devenit deosebit de populara competia locala de fotbal numita dupa numele unui arhicunoscut stadion de fotbal “Maracana”.

La finele anului 2004 localitatea a fost dotata cu o moderna si complexa sala de sport destinata atat elevilor, cat si celor care doresc sa isi petreaca timpul liber prin practicarea de sporturi precum: handbal, volei, baschet, fotbal, tenis de camp, etc.

Viata spirituala a orasului se desfasoara in biserica ortodoxa-romana, realizata cu fonduri de la bugetul de stat si din donatii, biserica sfintita in data de 25 octombrie 2009 si in biserica romano-catolica, biserica care in anul 2000 a aniversat 100 de ani de la constructie, prilej cu care a fost reparata si renovata cu sume provenite din donatii din strainatate. In oras exista si alte culte: ortodox-sarb, baptist, penticostal.

Datele ultimului recensamant al populatiei din anul 2011 efectuat pe teritoriul Romaniei arata ca populatia orasului este de 5.963 locuitori, din care 71,8 % sunt de nationalitate romana, 14,3 % maghiara, 5,54 % germana, 4,1 % sarba, 2,0 romanes (tiganeasca) si 1,2 % alte nationalitati.

In oras functioneaza 2 unitati de invatamant, respectiv Liceul Tehnologic “Sfantul Nicolae” si Scoala Generala cu clasele I-VIII, cu un total de 59 de clase (primar, gimnazial, liceal si profesional) in care invata 1379 elevi.

Elevii isi desavarsesc pregatirea si la Scoala de Arte si Meserii cu calificari precum tamplar universal, panel, placaj, furnire si confectioner piele si inlocuitori.

Liceul ofera urmatoarele specializari: matematica-informatica, filologie, comert, contabilitate si prelucrarea lemnului.

Unitatile de invatamant dispun si de cabinete pentru limba romana, informatica, desen, tehnologie, de 5 laboratoare pentru fizica, chimie, biologie, sala festiva, sala de sport, precum si un atelier scoala.

Deasemenea, in oras functioneaza un spital cu 4 sectii si un total de 70 paturi, avand un efectiv de 10 medici si 31 cadre medii, un numar de 4 medici de familie, precum si un numar de 3 farmacii. In localitate functioneaza in regim de permanenta si Serviciul de Ambulanta – statia Deta, avand in organigrama 4 medici, 10 asistenti si 16 soferi.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support