Când este cazul să chemăm Salvarea?

Vă prezentăm câteva dintre cele mai importante semne care necesită solicitarea Serviciului de ambulanţă, pentru transportarea bolnavului (victimei) la un spital de urgenţă. Lista semnelor de alarma va fi completată în numarul următor.
* simptomele unui infarct miocardic care durează mai mult de 2 minute: durere intensă în centrul pieptului, senzaţie de presiune în piept, strângere (gheară) în spatele sternului, arsură în spatele pieptului, ameţeală, lipsă de aer;
*semnele unui accident vascular cerebral (AVC): amorţeală sau slăbiciune subită a feţei, braţului sau piciorului, pe o parte a corpului; pierdere bruscă a vederii normale, de obicei la un singur ochi; tulburări în vorbire sau dificultatea de a înţelege cuvintele celorlalţi; durere de cap; ameteală puternică şi inexplicabilă şi pierderea echilibrului;
* dureri toracice intense, care survin brusc – pot semnaliza un infarct miocardic;
* durerile de cap violente (cefalee acută), instalate brusc – atunci când sunt insoţite de greaţă, vomă, tulburări de vedere sau de rigiditatea (înţepenirea) cefei, pot fi indica o meningită, encefalită, AVC, sau tumoră cerebrală care se exprimă.
Sunt situaţii în care apelul dumneavoastră la Serviviul de ambulanţă este absolut necesar şi, poate, salvator! Cu respect, pe data viitoare! Dr. CIF.
Ce trebuie să ştim atunci când chemăm Salvarea?
Este important ca atunci când solicităm Servicii Medicale de Urgenţă (SMU) să putem furniza informaţii despre starea bolnavului în cauză. Când solicitaţi Serviciul de ambulanţă, trebuie să puteţi oferi următoarele date (eventual notate pe o bucăţică de hârtie):
* locul în care vă aflaţi;
* ce anume s-a întâmplat (natura urgenţei);
* semnele, simptomele pe care le prezintă bolnavul (victima);
* leziunile ce pot fi observate (dacă este cazul);
* cand s-au manifestat primele semne;
* tratamentul medicamentos pe care îl urmează bolnavul;
* în cazul unei otrăviri, ce anume a fost ingerat şi în urmă cu cât timp;
* numele dumneavoastră şi numărul de telefon;
* ce puteţi (sau ce trebuie) să faceţi în continuare !
Important
Nu închideţi telefonul până când nu vă spune operatorul să faceţi acest lucru. Aşteptaţi instrucţiunile medicului sau ale personalului calificat şi urmaţi-le întocmai. Măsurile de prim ajutor pe care le acordaţi pot salva secunde preţioase sau pot însemna chiar salvarea vietii victimei. Rămâneţi calm. Indiferent de natura urgenţei, trebuie să vă păstraţi calmul pentru a nu speria inutil bolnavul.

Related Post

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support