Primăria oraşului Deta, împreună cu partenerul din Republica Serbia, comuna Vrsac, a organizat joi, 10 noiembrie, o masă rotundă cu tema „Structura confesională şi multietnică din regiunea Banat”.
Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului cu finanţare europeană „Îmbunătăţirea cooperării transfrontaliere şi oferta turistică comună a oraşelor Vrsac şi Deta – aplicarea de noi tehnologii în iluminare” şi s-a bucurat de o prezenţă numeroasă, atât din partea română cât şi din cea sârbă.
Masa rotundă desfăşurată în Sala de Conferinţe a oraşului a fost deschisă de prezentarea profesorului doctor în istorie, Ioan Munteanu de la Universitatea de Vest din Timişoara, care a punctat cele mai importante repere istorice ale evoluţiei multietnice şi multiconfesionale ale regiunii. Această perspectivă istorică a relevat faptul că, de-a lungul timpului, etniile şi confesiunile din Banat şi-au păstrat credinţa, cultura şi tradiţiile.
Luările de cuvânt ale reprezentanţilor Muzeului Banatului Montan, ai Episcopiei Romano-Catolice de Timişoara, ai Vicariatului Ortodox Sârb de la Timişoara, ai Mitropoliei Banatului, dar şi prezentările reprezentanţilor autorităţilor publice din Deta şi Vrsac au susţinut acest punct de vedere şi au subliniat importanţa bunei înţelegeri între etnii şi confesiuni care au făcut din Banat un adevărat model la nivel european. Membrii delegaţiei sârbe, condusă de Stevica Nazaric, preşedintele Consiliului Comunal al oraşului Vrsac s-au arătat extrem de interesaţi de prezentările susţinute în cadrul mesei rotunde şi au subliniat la rândul lor importanţa acestei bune convieţuiri, care a făcut din Banatul istoric un pol de atracţie pentru toţi cei care au căutat de-a lungul timpului pacea şi buna înţelegere între oameni.
Participanţii la masa rotundă de la Deta au căzut de acord că bunele relaţii stabilite de mai multe secole între locuitorii din Banat, unde convieţuiesc peste 20 de etnii diferite şi de religii au transformat această regiune şi pot constitui oricând un model de succes pentru alte regiuni din lume.
Valoarea totală a proiectului „Îmbunătăţirea cooperării transfrontaliere şi oferta turistică comună a oraşelor Vrsac şi Deta – aplicarea de noi tehnologii în iluminare” este de 865.855 euro, din care 240.000 revin oraşului Deta. Durata proiectului a fost de 12 luni, iar implementarea s-a făcut simultan în Deta şi la Vrsac, Serbia.