Înălţat Arhiepiscop al Mirelor Lichiei, Sfântul Nicolae, este părintele bun şi înţelept care dăruieşte lumină şi har credincioşilor, este ocrotitor al copiilor şi apărător al credinţei ortodoxe, fiind slăvit indiferent de etnie, popor sau religie.
În tradiţia bogată a poporului sârb sărbătorirea hramului bisericii sau a sfântului protector al casei, al familiei, ori al unui ansamblu este un dar de la Dumnezeu, pe care sârbii au reuşit până astăzi să îl preţuiască ca pe cea mai mare comoară din lada cu zestre.
Din iubire, respect si credinţă în tradiţiile şi poporul pe care îl reprezintă, ansamblul de dansuri populare sârbeşti “Sveti Nikola” al oraşului nostru, şi-a sărbătorit protectorul ansamblului lor pe rit vechi în ajunul zilei Sfântului Nicolae, pe 18 decembrie, conform obiceiului sârbesc, prin tăierea colacului la biserica ortodoxă sârbă din Deta.
După oficierea vecerniei şi împărţirea bucatelor specifice acestei zile pregătite de către “naşi”: colac, colivă, plăcinta cu dovleac şi vin, alături de invitaţii lor, 5 ansambluri de dansuri populare, aceştia au format tradiţionalul “kolo” pe şoseaua din faţa bisericii cu sprijinul Poliţiei şi Jandarmeriei oraşului Deta, după care în splendoarea şi diversitatea costumelor populare au pornit prin cântece şi voie bună acompaniaţi de acordioniştii Ovidiu Ivancea şi Cristian Chelciov spre sala de Conferinţe a oraşului Deta unde s-a desfăşurat spectacolul închinat Marelui Sfânt Nicolae, un spectacol care a curpins ceea ce deţine oraşul Deta cel mai de preţ, multiculturalitate.
Astfel, oaspeţi de seamă ne-au păşit pragul, precum Ansamblul de dansuri populare sârbeşti “Mladost” Timişoara, Ansamblul de dansuri populare sârbeşti “Kruna” din Sânmartinul Sârbesc şi Ansamblul de dansuri populare ucrainiene “Moloda Nadia” din Soca, dar şi ansamblurile Casei de cultură Deta au acceptat invitaţia de a le fi alături colegilor lor: ansamblul de dansuri populare româneşti şi ansamblul de dansuri populare maghiare “Buza Virag”. A fost un prilej de bun augur şi pentru grupa mică a ansamblului gazdă de a împărtăşi munca cu publicul pentru prima dată, iar rezultatul lor a fost apreciat cu ropote de aplauze din partea spectatorilor.
Spectacolul s-a încheiat cu un cadou de suflet venit din partea domnului primar Petru Roman şi a Casei de cultură Deta pentru toţi cetăţenii oraşului, un grup de colindători format din interpreţi de muzică populară ai Banatului, PRO AMICIŢIA din Timişoara.
Cu sprijinul Uniunii Sârbilor, Primăriei Deta şi a Casei de cultură Deta toate aceste momente au reuşit să aducă bucurie şi spiritul sărbătorilor în sufletele publicului entuziast din sală. Prilejul de a îl sărbători pe Sfântul Nicolae a strâns la Deta 6 ansambluri folclorice, reprezentative pentru interculturalitatea Banatului, într-un eveniment scris din suflet pentru sufletele oraşului Deta. (Diana Tătăruşanu)