Orașul Deta este recunoscut pentru atenția și considerația cu care îți sărbătorește marile evenimente istorice. Anul acesta, de 9 mai, în faţa Muzeului Oraşului Deta, la Monumentul eroilor, Primăria şi Consiliul Local al oraşului Deta și Centrul Cultural al oraşului Deta, au organizat un eveniment de manifestare a recunoştinţei pentru toţi cei care s-au jertfit pentru apărarea României. În prezenţa principalelor instituţii publice, a asociaţiilor şi partidelor politice, cuvântul de deschidere a fost adresat de către primarul oraşului, domnul Petru Roman, iar Tedeumul şi slujba de pomenire a fost oficiată de către protopopul Ion Prisăcean şi preotul paroh Ciprian Blagoe. Așa cum ne-am obișnuit, evocarea evenimentului a fost susţinută de către domnişoara Diana Tătăruşanu, care prin discursul documentat a transmis tuturor încărcătura istorică a acestei zile. Au fost depuse coroane de către: Primăria oraşului Deta, Asociaţia Veteranilor de Război, Politia oraşului Deta, Poliţia de frontieră a oraşului Deta, Unitatea de jandarmi Deta, Unitatea de pompieri militari Deta, Partidul Naţional Liberal, Partidul Social Democrat, UDMR-Deta, Asociaţia Seniorilor Deta, Uniunea sârbilor Deta, Uniunea bulgară Deta, Asociaţia pensionarilor MAI-Deta, UNPR –Deta, Partidul Conservator Deta, Forumul German Deta.
Un moment special al evenimentului a fost creat de Corul mixt al Centrului Cultural Deta care, în primă audiţie și la prima apariție în public, a cântat pe trei voci, Imnul de stat al României și Imnul Eroilor. Format la începutul acestui an la iniţiativa şi cu sprijinul domnului primar Petru Roman, sub directa îndrumare a domnului profesor Dan Orosan, membru al Corului Filarmonicii Banatul din Timişoara, Corul mixt al Centrului Cultural Deta reunește 25 de persoane, care prin atitudinea și ținuta lor au trezit în fiecare dintre cei prezenți un sentiment de veritabil patriotism. Personal doresc să mulţumesc tuturor celor care fac parte din acest cor, pentru efortul deosebit, pentru interesul de a face ceva frumos, ceva cu care oraşul Deta se poate mândri. Ovidiu Ivancea, director al Centrului Cultural al orașului Deta.
Ziua de 9 Mai are pentru poporul român o triplă semnificaţie. În urmă cu 138 de ani, în data de 9 mai 1877, a fost proclamată Independenţa de stat a României. După mai bine de jumătate de secol, în data de 9 mai 1945, românii au trăit bucuria capitulării Germaniei naziste, iar în istoria mai recentă, odată cu aderarea la Uniunea Europeană, România sărbătorește pe data de 9 mai Ziua Europei.